Munay Moment: Dankbaarheid

De weg naar liefde is geplaveid met dankbaarheid. Nou, misschien niet alleen daarmee, maar dankbaarheidstenen geven een stevige basis.

In het dagelijks leven is het lang net altijd makkelijk om vast te houden aan dankbaarheid. Voor je het weet ben je weer geërgerd of maak jij je zorgen. En daarmee is dankbaarheid verdwenen.

Om dat te vermijden houden veel mensen een dankbaarheid dagboek bij. Dat heb ik zelf nooit gedaan, maar een vriendin van mij is er zeer enthousiast over. Haar boekje lag gewoon op tafel en als ze merkte dat ze weer somber aan het worden was, pakte ze snel het vrolijk gekeurde ding en schreef wat op.

Na verloop van tijd kreeg mijn vriendin steeds meer plezier in het noteren van vreugdevolle berichten. Uiteindelijk had ze het niet dagboek niet meer nodig omdat de herinneringen zo dicht bij waren gekomen dat ze er moeiteloos naar toe kon.

Zoals ik al schreef heb ik geen dankbaarheid dagboek, maar mijn man en ik hebben een klein ritueel: voor het avondeten steken wij een kaarsje aan, we pakken elkaars hand en nemen even de tijd om dankbaar te zijn.

Nu lukt het niet altijd even goed, maar ik heb gemerkt dat het wel zinvol is om op deze manier het gevoel uit te nodigen om aanwezig te zijn. Als je er geen ruimte voor maakt, dan kan het er sowieso niet zijn.

Inmiddels doen we dit al jaren en ik ben dankbaar voor het resultaat.