Denken

Wij zijn liefde, maar wij denken van niet.

Het denken haalt ons uit de liefde, want denken en ervaren gaan niet samen. Omdat dit zo is, we buiten de ervaring zijn, denken we dat we op zoek moeten naar liefde.

Het denken op zich is willekeurig. Het is nieuwsgierig naar dit en dat. Het kijkt eens hier en het kijkt eens daar. Het denken maakt ons verward en daardoor angstig. Onze willekeurige gedachten zoeken zonder licht de weg door een donker doolhof. Wanneer we onze zoektocht naar liefde alleen aan het denken overlaten zullen we die nooit vinden.

Toch is het denken niet slecht. Het kan alleen in de war zijn als wij daar geen verantwoordelijkheid voor nemen, het zijn gang laten gaan en het niet leiden.

Wanneer wel onze verantwoordelijkheid nemen en onze gedachte onder het bestuur van onze eigen wil plaatsen, dan kan het denken juist heel behulpzaam zijn. Dan kunnen onze heldere gedachten het licht in de duisternis zijn dat ons weer terug naar liefde brengt.

Dat is waar munay, de wil om lief te hebben, over gaat. Munay is het keer op keer het licht in de duisternis willen aandoen. Het is het volhardende geduld om de verwarring van het denken nog een keer te ontwarren en liefde te zien in plaats van duisternis. Munay is geloven inĀ  de kracht in jezelf, wat er ook gebeurt.

Munay begint als een klein zaadje in je hart. Iedereen heeft dat zaadje. En zoals met alle zaadjes gaat munay ontkiemen wanneer het de juiste aandacht krijgt. De kracht van dat kleine zaadje kan de wereld veranderen. In ieder geval de wereld zoals jij die beleeft.

In deze wereld is het niet altijd makkelijk om aan munay vast te houden. We moeten onze wil trainen om dat te doen. We moeten weer actief gebruik maken van de liefdesspier die misschien wat verwaarloost was.

Munay, de wil om lief te hebben, is een proces dat een leven lang doorgaat. Maar iemand die met munay leeft, zal er in slagen om terug te komen bij de liefde de verloren leek, nadat het denken je in verwarring had gebracht.

In het vierkante munay-symbool zie je het licht en de duisternis. Het is de vraag is wat jij voedt: het licht van de liefde en het heldere verstand, of duistere verwarde gedachten.