Munay kring

Tijdens mijn rondreis door Peru en Bolivia ben ik ook naar de Machu Pichu geweest. Aan de overkant van het tepelcomplex ligt de berg Putucusi. 

Putucusi kan vertaald worden als 'Het Hart van de Moeder', en zo heb ik haar leren kennen.

Een moederhart is vol munay en staat altijd open voor de pijn van haar kinderen. Die zal ze dan ook iedere keer weer in liefde ontvangen, troosten en bemoedigen.

Bij de berg Putucusi  mocht ik mijn hart luchten en alles uitspreken wat me bezwaarde. In munay -zonder oordeel- accepteerde ze al mijn hucha en gaf er vrede en rust voor terug.

 

In een Munay kring openen we ons hart voor elkaar. Ieder krijgt de gelegenheid om zonder onderbreking uit te spreken wat haar of zijn hart bezwaard.

We weten dat degene de aan het woord is voor ons allemaal spreekt, want we kennen allemaal verdriet, angst en pijn. Ook al ziet dat er niet altijd hetzelfde uit. 

Daarbij heeft bijna iedereen een 'geheim' dat zij of hij het liefste zou willen verstoppen, maar dat de weg naar heling blokkeert (= hucha die de ayni verhindert). Ook daarin zijn wij gelijk, want we kennen allemaal het verlammende gevoel van schaamte en spijt.

Tijdens de Munay kring reageren we niet op elkaars verhalen, maar we creëren een liefdevolle ruimte en luisteren alleen maar. 

Wanneer de spreker klaar is, doen we gezamenlijk een korte rustgevende oefening.

De bijeenkomst sluiten we af met het opladen van een munay symbool.

 

Het luchten van je hart, het naar buiten brengen van je hucha, is erg helend. Vaak is het zo dat je door het uitspreken van je problemen je al een andere kijk krijgt op wat je bezwaard. 

Onze munay -het oordeelloze luisteren- helpt om iedereen te laten voelen dat het in orde is dat we zijn zoals we zijn: Kinderen van God, ook al ervaren we pijn.

 

Een Munay kring is een intieme en veilige ruimte. We respecteren elkaar en delen de ervaringen niet met de buitenwereld.

 

Let op: een Munay kring is geen vervanging van psychotherapie.

 

Kijk in de agenda naar mogelijkheden.