WOORDEN EN BEGRIPPEN

Bij mijn werk hanteer ik een aantal begrippen uit de kosmologie van de Inca.

 

Kausay

Al-Wat-Is is energie met de hoogste trilling. Deze energie wordt aangeduid met  Kausay, God, Liefde, Allah, Bron, Brahma of een andere naam.

Kausay of God is pure intelligentie of Licht met de hoogst mogelijke frequentie.

 

Ayni

Ayni is de ongehinderde communicatie van God met de Levensstroom. Wij zij deel van de levensstroom.

De Kosmische Liefdesdans van Yin en Yang is ayni; energie in beweging.

Ayni betekend ook 'brug'. Het is het moment waarop liefde nog niet is gegeven en nog niet is ontvangen. In ayni sta je op de brug van het 'Nu' waarin alles aanwezig is.

De cirkel in het munay symbool staat voor deze brug van ayni. Hier is de vraag wat je kiest: Het licht van de liefde of de duisternis van hucha.

  

Sami  en Hucha 

Kausay bevat twee elementen; Sami (lichte, niet zware) energie en hucha (zware energie).

Liefde, levensvreugde en positieve gevoelens zijn uitingen van sami. Ze verhogen je trilling.

Gebrek aan liefde is hucha of zware energie, dus energie met een lage frequentie.

Vanwege deze lage frequentie kunnen we een fysieke duale wereld waarnemen en vormgeven. Hucha is dus een noodzakelijk bestandsdeel van onze wereld. Zonder hucha zouden wij geen lichaam hebben. 

Hucha is van zichzelf niet negatief. Het oordeel of iets negatief of positief is komt uit ons denken. Hucha is dus ook een onderdeel van onze psyche; het maakt ons mens.

Een teveel aan hucha in onze psyche is een blokkade, die onze ayni met God verhindert. Het teveel aan hucha ontstaat door beperkende gedachten en emoties zoals het idee dat we niet goed genoeg zijn en de liefde niet waard.  Vanuit dit idee maken we 'verkeerde' keuzes die weer leiden naar persoonlijk en collectief trauma.

 

 In de lezingen en workshop ga ik hier verder op in. Zie agenda.